Monday, 2 January 2012

Wahai remaja yg disayangi...

Bismillahirrahmanir rahim...

Assalamualaikum wbt...

Apa habaq semua? Ana agak kpenatan gak ari ni slpas join program yg bnyk manfaatnya slma 2 hari. Kekangan masa n study ana tgguhkan sktika sbb nk kgsi mutiara yg amat bhrga dgn korg. Pejam celik pejam celik dh msuk thn 2012. Rasa mcm baru je 2011 tup..tup dh msuk thn baru..Tahu x 31 dec bru2 ni ada mcm2 program mnymbut thn bru yg diadakan utk para rmaja & belia di sekitar Kuala Lumpur. Semuanya brusaha utk mmbuat program blndaskan syariat demi memelihara remaja kita dr terjerumus ke lembah zina. Harapnya tiada lg kes pmbuangan bayi thn ini..



Ana nak kgsi skit ilmu yg ana dpt spjg program

Saat remaja di luar sana menantikan percikan bunga api smpena thn baru, kami di Dewan Muktamar berhmpun dduk dlm mjlis ilmu yg dpengrusikan oleh Fedtri Yahya. 

Dia ada bgtau kat ktorg bru2 ni dia g msjid. Pas tu ada sgolongan ank2 muda ni duk kat tpi msjid. 

FY: Adik2 knapa x pergi solat.
 Bdk2: x pe la bang. Nanti kesian kat Allah. Dia dh cpta neraka klau smua solat sape yg nk duk dlm tu.
Astaghfirullahalazim..x pernah ana dgr jwpn yg brani mati mcm tu. Ada ke patut ckp mcm tu. Ank2 muda skrg makin luar biasa prangainya. Tau x korg prkara ptama yg Allah hisab kat pdg Mahsyar nnti adalah solat. Solat kan tiang agama kalau x solat runtuhlah agama korg.

Kalau mcm ni blh x...

A:Knapa jd pjenayah? Kan bnyk lg pilihan yg lbih baik.
B: Kesian la kat polis. Kalau x de pjnayah, sape yg nak duk dlm lokap tu.

Fikir2kanlah...korg nk jd pjnayah pd agama korg sdri ke?tpuk dada tnya iman klau ianya msih berbaki dlm diri tu.

Bila sesi dgn u. Zahazan Mohamad...


bnyk sgt ilmu yg ustz kgsikan..

Kata beliau, kita ni ank2 yg hdup & mbesar dgn zaman tknologi. So, lbih tdedah dgn pngaruh ngatif yg mmpu mbri ksan yg bsar dlm hdup kt. 

Buat ibu bapa kna la ddik ank2 mngikut zaman mreka.
Tp itu x bmkna 100% zman ank2 itu dlhirkan kt kna ikut.
Apa yg pntg pastikan agama Islam jd ASAS UTAMA.

Pmakanan pun ibu bapa kna pntau jg. Pastikan ianya halal.
Kenapa?Apa kaitan mknan dgn prangai ank2 kita?
Dr mknan la tbntuk prangai ank2 kita. Kalau dtg dr smber yg halal lg baik,
insya Allah baik la prangai ank2 kt.mknan kan mngalir dlm tbuh kt.Klau haram
x elok la bnda yg mngalir dlm tbuh tu,itu yg kluar mcm2 fi'il pelik lg ssh nk kawal.

Ya أبناء(ank2 lelaki)  wa بنات(ank2 perempuan)...
ingatlah kt kna bbuat baik dgn ibu bapa kt. Jaga maruah diri, kluarga & agama sbaik mngkin. Kalau akadmik kt krg x apa. Asalkan kt x buat parents kt mnderita dgn prangai yg bakal memalukan mreka.

Maklumlah, remaja skrg tlbih advance dlm pkara yg ke arah lelaki & prmpuan ni. Baru tgktan 1 dah pndai nk bcouple sgla bgai. Tlonglah adik2...kesian kat mak ayh kt. Depa htr kt g sekolah utk mnuntut ilmu bkn nk bcnta. Itu smua mbazir masa. x de faedah apa pun.

Ingtlah...couple la step ptama ke arah zina. Jadi, jauhkan diri anda dgn bdaya couple. Kalau anda org yg BIJAK, maka JAUHILAH ZINA.

Kata ustz lg, kalau nk jd kaya, berusahalah mendapatkan hidayah Allah sebab hidayah Allah x de nya nk dtg bergolek dgn riang rianya dpan mata kt. Mana ada bnda yg mdh dlm dunia ni tnpa usaha. Nak bjaya pun kna study dulu bru blh dpt. (ana pun tgh tspit antra masa ni, final rabu ni dh mula. Mohon doa kalian.)

Mcm mana nk dptkan hidayah Allah tu:
1. rajin2 la pergi surau/masjid especially time Subuh (utk syabbab khususnya)
2.sllu baca Al-Quran itu la tman plg sjati.Ambil pngajaran dr kisah2 yg ada
3.Last but not least, pilih kwan yg betul yakni yg mmpu bw kt ke jln kbaikan
sbb mreka mbwa ksan yg sgt bsar dlm hdup kt.
Baik kwn kt maka baiklah peribadi kt.

Sabda Nabi s.a.w. yang bermaksud :
“Seseorang yang duduk (berteman) dengan orang solih dan orang yang jahat adalah bagaikan berteman dengan pemilik minyak wangi dan tukang besi. Jika engkau tidak dihadiahkan minyak wangi olehnya, engkau boleh membeli darinya atau sekurang-kurangnya dapat baunya. Adapun berteman dengan tukang besi, jika engkau tidak mendapati badan atau pakaianmu hangus terbakar, paling kurang engkau dapat baunya yang tidak elok.”
(Hadis Riwayat Imam al- Bukhari dari Abu Musa.)

Hargailah iman yg  Allah dh kurniakan pd kt. Bila iman dh pergi jauh dr kt ianya x kan dtg blik. So, kwn2 ptahankan iman kt. Bg pluang kat iman tu utk sntiasa tmbuh & kmbang mekar dlm hati kt.

Kt ni produk kpd agama kt. Pergi mana2 kt bw imej islam. Scra x lngsung kt sdh bgelar pendakwah utk smpaikan msej kpd org kat luar sana tu. Tggjwab kt skang sgt la besar.

Apa yg bsaq sgt tu?

Kt kena,mesti dan wajib kembalikan Islam pd tempatnya memandangkan ngra kt ni hmpir
pupus dgn nilai2 agama yg Rasulullah dh sebarkan dulu.

Ya ikhwan wa akhawat bangkitlah kalian!!!
Agama Islam memerlukan kt
Agama Islam menanti kt
Agama Islam mhrapkan kt

Tepat 12 mlm rmaja lain truja dgn prcikan bnga api, kami dgn pnuh smangat melafazkan ikrar jnji
jnji pd dri sdri,pd agma & pd Ilahi

 barisan fasi yg bkpimpinan mngendalikan program ni

video


Rasa brgetar jiwa ini saat mlfazkan ikrar yg ckup berat utk dlksanakan amanat d dlmnya.
Kmudian IM Najdi mengetuai alunan selawat beramai2.
Inilah hburan yg dnantikan oleh rmaja islam.
Ckup menenangkan jiwa
Ckup mdamaikan...


 
Keeseokannya pula,(ceh, dh mcm buat karangan time sekolah rendah dulu)  IM Hasan ada berpesan slpas sempat qiyamulail bsama beliau & solat sbuh bjemaah...


Dh msuk thn baru ni, ubah diri jd lbih baik. Yg pntg jd diri sdri. Jgn tiru org lain. Kut la kome minat beno dgn Justin Bibir (IM sbut gitu) jgn la smpai rmbut pun ikut dia.
Plg pnting, ltakkan agma kt dkat atas skali. x kisah lah dlm urusan apa pun, dahulukan agama. Tukar skit slogan...

Agama Islam didahulukan, urusan dunia diutamakan 

Rajin2 la tuntut ilmu..

Dlm satu rwayat yg mngatakan :

“Sesiapa mahukan dunia, mestilah dengan ilmu. Sesiapa yang mahukan akhirat, mestilah dengan ilmu. Dan sesiapa mahukan kedua2nya mestilah dengan ilmu."

Jadi kt kena psiapkan diri dgn ilmu sckupnya utk mhdpi
msuh2 Islam pd masa akan dtg..

Then, kita org kena lari smpai ke Tmn Tasik Perdana utk spread the latest event ni kat org rmai. Biaq depa smua tau yg rmaja muslim masih ada lg dan akan trus btmbah dr hari ke hari. Insya Allah zaman itu akn kmbali x lama lg..






 Harapan ana, moga program mcm ni akan ada bnyk lg utk mbntuk & mbimbing rmaja kt spya dkat dgn Allah, dekat dgn Islam..klau hjg thn lpas dlm lgkungan 1000 lbih moga phjg thn ni bakal mcecah puluhan ribu. Jom serbu Dataran Merdeka pula....

kita mahukan apa?
bjihad or mnjadi jahat?
bmjahadah or mhsap dadah?
Merempit ke syurga or merempit di jalanan?
You choose...

Program hmpunan 1000 jiwa 1 hati mmg TERBAIK!!!

No comments:

Post a Comment